Quantcast
Channel: Fråga Veterinären » Hund på Fråga Veterinären () – Fråga Veterinären om hund, katt och andra husdjur
Viewing all 10 articles
Browse latest View live

Vår Amstaff har fått flytningar i underlivet

$
0
0

Vi har en renrasig amstaff tik på snart 2 år. Hon är steriliserad sen 3 månader tillbaka och en pigg hund. Nu har hon fått brun-aktiga, slemmiga flytningar som luktar illa. Hon kan även lukta väldigt illa ibland och då sätter hon sig och tvättar underlivet. Jag blir lite fundersam då hon inte kan ha drabbats av livmoderinflammation. Hon kissar som vanligt, bajsar som vanligt och äter som vanligt. Hon kanske är lite ”segare” än vanligt men det tror vi beror på sommarvärmen. Flytningarna kom den tiden då hon egentligen ska löpa. Ingen feber eller andra tecken på sjukdom.

Bör jag uppsöka en veterinär? Hon är ju som vanligt förutom dessa äckliga flytningar som luktar? Kan det vara svamp eller urinvägsinfektion?

Svar om illaluktande flytningar hos hund

Hej!

Flytningarna som din tik har kan bero på en infektion i de yttre urinvägarna/genitalia till exempel en vaginit. Det är den vanligaste infektionern i genitalia hos unga tikar.

Symptom på vaginit:

  • ofta är det vita/slemmiga flytningar men det kan även finnas annat utseende på flytningarna
  • tiken slickar sig/tuggar kring vulva
  • ofta vill tiken gå lite oftare på toaletten

Då din tik har fått problemet då hon skall löpa så kan det i mycket sällsynta fall finnas kvar äggstocksvävnad efter en operation. Ibland finns det även östrogenbildande vävnad i andra delar i kroppen som leder till ett löpbeteende trots att hunden har blivit kastrerad. Vet inte om fallet med eran lilla tik är så att hon även beteer sig som om hon vore i löp?

Låt er veterinär undersöka hunden, titta in med vaginoskopi eventuellt ta en bakterieodling så kan ni få svar till vad som orsakar bekymren.

Lycka till med er tik!

MVH
Veterinär Anna-Karin Andersson Landgren


SVT´s Huset fullt av hundar- Robinson för hundar

$
0
0

Jag har tillsammans med andra veterinärkollegor och djurskyddsföreningar försökt att till SVT framföra vår professionella övertygelse att Huset fullt av hundar medför en onödig stress och lidande för hundar som ofta redan varit med om olika trauman. Jag har själv kallat det för Robinson för hundar. Att först föra samman massa hundar till ett och samma hushåll skapar stress men att sedan rycka upp dem från den miljö som de har hunnit blivit hemmastadda i är vidrigt! För er som sett och upprörts av programmet har många blivit illa berörda; till exempel den lilla taxen som vägrade lämna hemmet efter att ha blivit utröstad. Den lilla hunden fick bäras ut….. Läs artikeln som Djurskyddet Sverige skriver om programmet och reagera!

http://www.djurskyddet.se/se/press/pressmeddelanden/2011/skamligt-av-svt-att-sanda-huset-fullt-av-hundar

Hjälp min hund äter bajs!

$
0
0

Att hundar äter sin egen eller andra djurs avföring brukar göra djurägare förtvivlade. Att äta sin egen och andras avföring kallas för koprofagi. För tiken är det normalt att ”städa” efter valparna. Kom även ihåg att för de små växtätande gnagarna så som kanin marsvin så är det livsviktigt att äta vad som kan se ut som avföring med som egentligen är odigererat foder från blindtarmarna som behöver ätas upp och processeras igen för att gnagarna skall kunna tillgodogöra sig näringen. Hundar som äter avföring är ofta yngre hundar under 1 år, sedan brukar det upphöra. Det finns även hundar som äter sin egen avföring samt andra hundar som äter andra djurs avföring vilket har olika orsaks-bakgrund.

Orsaker till att en hund äter avföring                                                

Att äta sin egen avföring kan vara beteenderelaterat eller sjukdomsorsakat. Valpar kan äta upp sitt eget bajs för att förhindra bli ”straffad” under perioden då djurägaren försöker få valpen rumsren. Valpen försöker undanröja avföringen för att slippa förmaningar. Detta kan sedan bli inlärt beteende men ofta försvinner valpens oönskade beteende då den närmar sig vuxen ålder.

Valpar kan även lära sig äta avföringen från mamman som städar upp efter valparna. Om valpar hålls på en för liten yta med lite stimuli, kan de lära sig att äta avföring från de vuxna hundarna. Det är viktigt att hålla valparnas yta ren från avföring och att man som uppfödare hjälper tiken att ”städa”.

Att äta andra djurs avföring till exempel hästbajs eller avföring från harar, kan betraktas mer som normalt men många djurägare tycker det är äckligt. Avföring från växtätare kan ha kvar näring i sig som lockar hunden till att äta. Även avföring från andra köttätare kan vara lockande. Då hunden äter avföring från andra hundar eller från sig själv är detta ett mer onormalt beteende som kan ha olika orsaker.

Stress & för lite stimuli?

Hundar som är lättstressade har högre tendens till att äta sin egen avföring, tex terrier-raser. Hundar som får för lite stimulans och aktivering har även högre risk att utveckla denna ovana.  Hundar som skulle kunna drabbas är till exempel de som har begränsad yta att rasta sig på en rastgård eller en liten trädgård.         

Vissa hundar som är otrygga till exempel hundar med låg rang eller omplaceringshundar kan äta sin egen avföring på grund av att de inte vill lämna några ”spår” efter sig. Hundar kan dölja sin avföring för att inte avföringen inte av andra hundar skall uppfattas som ett anspråk på ett revir.

Sjukdom som orsak

Det finns vissa sjukdomstillstånd som kan göra att hunden äter avföring. Sjukdomar i mag-tarmkanalen kan leda till att näringsämnen inte tas upp i lika stora mängder. Problem i bukspottkörteln samt inälvsparasiter kan även leda till att hunden äter avföring. En sjukdom som kan leda till koprofagi är exokrin pancreas insufficiens. Det är en sjukdom som framförallt drabbar hundar och schäfrar och collie verkar drabbas oftare än andra raser. Veterinären kan undersöka hunden och ta bland annat blodprover för att hitta tecken på sjukdomar i mag-tarmkanalen. Om man misstänker att hunden eller katten har inälvsparasiter kan man lätt ta avföringsprover (avföring samlas ifrån 3 olika tillfällen) som kan undersökas av ett parasitologiskt laboratorium.

Din veterinär kan hjälpa dig eller så kan du köpa ett test där du själv samlar prov och skickar iväg. Testet heter kolla masken och kan köpas på veterinärbutiken. Det är bra om man i förväg kontrollerar om hunden eller katten verkligen har parasiter innan man avmaskar. Om djurägare avmaskar för ofta i tid och otid så kan detta skapa resistensutveckling mot olika avmaskningsmedel hos parasiterna.

Risker med att äta avföring

Kan hunden bli smittad av inälvsparasiter från andra djur? De flesta inälvsparasiter är artspecifika och blir så kallade tarmpassanter hos hunden. Maskarna passerar igenom hunden och orsakar ofta inte sjukdom förutom kanske lite lösare avföring. Fågelavföring kan dock innehålla salmonella och vissa arter kan smitta hund/katt och människa. Vi har tyvärr fått in rävens dvärgbandmask och även om riskerna är små så kan hunar som äter avföring vara en lite ökad smittrisk för att föra denna smitta vidare till andra hunddjur och till människor.

Behandling av hund som äter bajs

Nedan följer ett antal tips på vad man kan göra för att komma tillrätta med en hund som äter avföring:

  • Låt veterinären undersöka din hund om du misstänker att det finns en sjukdom som orsakar problemet.
  • Ta avföringsprov om du misstänker eller vill utesluta att hunden har inälvsparasiter.
  • Om man har en glupsk hund som är av den hungriga sorten kan det hjälpa att öka aktivering/stimuli samt att ge mat 3-4 gånger om dagen. Man kan lägga till extra fibrer i dieten för att ge mättnadskänsla och magsäcksfyllnad. Man kan ge extra morötter, majs, spenat vid varje mål som innehåller mycket fibrer. Man kan även ge kosttillskott med positiv bakteriekultur samt med extra fibrer. Kosttillskottet Pro-fibre kan man använda vid många mag-tarmstörningar och även som en del i behandlingen för hundar som äter sin egen avföring. Många veterinärer rekommenderar tillskottet som kan köpas hos din veterinär eller på veterinärbutiken.
  • Städa rastgården och trädgården och öka hundens aktivering. Ta hunden på koppelpromenader.
  • Använd koppel då ni är ute och går om hunden glufsar i sig på promenaderna, då har man mer kontroll. Var konsekvent säg alltid till hunden att låta bajset vara. Ha ett kort, bestämt kommando som du alltid använder tex låt bli, lämna. Ha din hund på ett avstånd då ni är ute och går, där du fortfarande kan se/kontrollera vad hunden gör. Ha med dig en bra belöning på dina promenader så du kan avleda hunden. Avled hunden efter att den har bajsat, detta kan ske på olika vis beroende på individ. Till exempel kan det fungera att springa bort en liten bit och glatt kalla in hunden och direkt ge en belöning. Ta hjälp av en hundpsykolog det finns experter i de flesta städer.
  • Om beteendet har kommit då man bytt foder till exempel från normal till en fettrik diet kan det leda till koprofagi. Byt då till ett fiberrikare foder alternativt ge Pro-fibre eller fiberrika grönsaker ovanpå maten.
  • Öka aktiveringen med hjälp av aktiveringsleksaker. Nina Ottosson har tillverkat flera högkvalitativa leksaker där man kan gömma lite mat i. Även tuggleksaker som man kan fylla med mat som hunden får jobba för att få ut kan fungera som del i åtgärderna. Här hittar du några exempel på hjälpmedel: Aktiveringsleksaker.

Min hund hostar och kräks

$
0
0

 

Min schäfer på snart 2 år har under en veckas tid gått och hostat och kräkts, verkar illamående på nätterna. Har avmaskat honom för ett par dagar sen. Han har gått ner i vikt men äter med stor aptit. Hans mage låter jätte konstigt. Vore tacksam för svar snarast.

Svar från veterinären:

Hej!

Kom det någon mask efter avmaskningen? Om ja så kan man behöva avmaska igen 2-3 veckor efter. Jag tycker du skall gå till veterinären och få honom undersökt. Man kan ge honom skonkost efter 1 dags svält tillsammans med probiotika. Här kommer en länk med olika produkter som är bra för oroliga magar. Jag tycker dock det låter som om det kanske har pågått lite längre tid än en vecka om han har gått ned i vikt. Mitt förslag är att ta hunden till veterinär för att få honom undersökt om han inte svarar efter någon dag på skonkost och probiotika. Det kan vara något med bukspottskörteln eller något annat organ.

Lycka till med vovven!

Hur lång är halveringstiden för kaliumbromid på hundar?

$
0
0

Hej,
vet ni hur lång halveringstiden är för kaliumbromid på hundar? Hur lång tid tar det innan all medicin är ute ur kroppen? Vår hund fick först 12 ml/ dag i 5 dagar och har sedan gått på 3ml/dag i 8 dagar. Nu varit utan medicin i 3 dagar.

Svar från veterinären

Kaliumbromid som man använder vid epilepsibehandling har lång halveringstid. Jag har för mig att det är mellan 2-3 månader. Det tar även lång tid för att få full effekt av medicineringen och för att utvärdera behandlingen. Om man skall trappa ned behandlingen är det bra att ta blodprov för att mäta nivån bromid där hunden är krampfri så att man vet doseringen där hunden är krampfri om man vill starta vovven på läkemedlet igen.

Man kan tex pröva att avsluta behandlingen om man haft en hund som varit krampfri en längre tid (1-2 år). Det är viktigt att minska doseringen mkt långsamt (under flera månaders tid).

Lycka till med din hund!

Hund med genomskinligt ‘gägg’ i ögonen

$
0
0

Hej!
Vi har en 13-årig Parson Russell terrier som nu efter sommaren har fått ”gägg” (grå genomskinligt) i sina ögon, jag tvättar rent med rumstempererat desinficerat vatten, han verkar inte må dåligt av det men vad kan det vara? Kan begynnande dålig hörsel på hund även påverka balansen?

Svar från veterinären

Hej!

Ett ökat ögonflöde kan bero på många saker. Ibland kan det vara päls eller ögonfransar som är riktade in mot hornhinnan som då ligger och irriterar. Ibland kan hunden ha en liten ögoninflammation (konjunktivit) som kan orsakas av bl a virus eller allergi. Det finns även andra orsaker som en veterinär kan hitta vid en undersökning.

Att sekretet är genomskinligt talar emot att det är en bakteriell infektion, eftersom då brukar sekretet vara med gult eller grönt. Då behöver man ofta behandla med antibiotika om sekretet inte minskar med behandlingen nedan.
Ibland kan tårkanalen vara tilltäppt och därför ”svämmar” ögat över. Man kan då behöva spola igenom den för att blir av med irritationen i ögat.

Om hunden i övrigt verkar obehindrad så skulle du kunna börja med att tvätta ögonen med Virbac ögonrens  varje dag i 14 dagar och sedan kan du använda det vid behov. Om han inte blir bättre efter behandlingen så kontakta veterinär för en undersökning.

Lycka till med din hund!

Min Chihuahua nyser och är trång i luftvägarna

$
0
0

Min chihuahua-hane på 1,5 år har under en månads tid ”snorklat” eller hållit på med s.k inåtvända nysningar när han blir upphetsad och glad eller rör sig plötsligt, ibland även när han ätit. Vi har trott att det var noskvalster (vet. rekommenderade oss att behandla med ett läkemedel) och behandlat honom för det, vilket inte hjälpt. Idag verkade han fått något i nosen/luftvägarna plötsligt så att han fick kämpa lite för att få luft (han hade inte satt ngt i halsen, men kanske andats in något?) Han slickade och försökte svälja hela tiden utan att det verkade fungera. Till sist blåste jag honom i näsan i hopp om att det skulle ”trilla bakåt” och det hjälpte nog lite. Men han är alltså ”trång” i luftvägarna på nåt sätt och jag undrar vad det kan bero på. Är han dammallergisk? Han blev mkt värre efter en förrådsutrensning som var mkt dammig. Tre dagar kom det lite grönaktigt ”var” från hans ena öga och de är också lite rinniga.. Hänger detta ihop?

Svar från veterinären

Hej!

Om ni har behandlat honom mot noskvalster utan någon förbättring så borde detta inte vara orsaken, trots att det ni beskriver är typiska symptom på detta.

Andra orsaker till hans beteende skulle vara trånga luftvägar och kanske även att han nu har fått en liten övre luftvägsinfektion som gör att han låter mer då han andas. Vissa hundar kan även ha en längre mjuk gom som gör att de är trängre i de över luftvägarna och har då svårt att andas tex vid upphetsning. Låt er veterinär kika på er hund igen för att se om det kan vara en infektion som orsakar bekymren eller om det kan bero på annat.

Det grönaktiga varet skulle kunna höra samman med hans symptom t ex om han har en övre luftvägsinfektion så kan även ögonen bli påverkade. Ögonen skulle ni kunna skölja med ögonrengöring för att minska irritationen i ögonen. Ibland kan man dock behöva antibiotika för att bli av med infektioner vilket er veterinär kan hjälpa er med efter en undersökning.

Lycka till med er hund.

Finns det allergifria hundraser?

$
0
0

Hej!

Jag ska kanske skaffa hund till sommaren, men min pappa är allergisk (han är inte så himla allergisk, vi har redan en kanin.) Finns det något sätt man kan ”testa” om man är allergisk mot en ras? (Vi ska kanske skaffa en Jack russel terrier i så fall.) Vi ska kanske testa att besöka en kennel i närheten och se om min pappa reagerar på hundarna. Finns det fler sätt att testa det?

Svar från veterinären

Hej!

Det finns tyvärr inga ”allergi-fria” raser. Det är väldigt individuellt hur mkt allergener hundar utsöndrar. En pudel kan utsöndra mer allergener än en labrador etc.

Man kan ha hunden på prov för att se om man får en allergisk reaktion men ett sådant test kan ta tid och under denna tid fäster ni er vid hunder som i sin tur  fäster sig vid er. En separation skulle vara jobbig och hemsk för både er och hunden om det visade sig att din far skulle vara mycket allergisk.

Man kan använda luftrenare för att få en inomhusmiljö med mindre allergener i luften men det är inte att rekommendera att leva med hund 24 timmar om dygnet om man är allergisk. En mild allergi kan utveckla sig till en svårare allergi om man utsätts för allergenerna kontinuerligt.

Lycka till med ert beslut!


Det varar från huden på vår hund

$
0
0

Fråga om hund

Vår hund som är 7 år har sugit på sig själv på tuttarna och hon har fått en påse bredvid som inte försvinner. Det kommer vätska ur den och nu har vi upptäck att hon har tappat lite hår på ett ställa på ena bakbenet och de kommer var ut i från det direkt från huden. Vad kan de vara? Kan de vara cancer?

Vi har även upptäck två knölar på henne som vi tror kan vara cancer.

Svar från Veterinären

Hej!

Det är svårt att utan ha sett eran hund säga om det är cancerknölar som det rör sig om. Jag tycker ni skall låta veterinären undersöka henne så fort som möjligt. Veterinären kan ta prover som analyseras så ni får reda på vad det är för knölar. Det är ju som tur är inte alla knölar som är farliga.

Lycka till!

Hund kissar inne

$
0
0

Fråga om hund som kissar inne

Hej.

Jag har en 6-årig salukihane som varit helt och hållet rumsren sen han var runt en halvår-ett år gammal. (tog lång tid att få honom rumsren)

Nu har han under en kort period kissat inne 5-6 gånger. Igår när sambon kom hem från jobbet vid 17 öppnade han dörren själv och sprang ut och satte sig som en tik ock kissade.. Ändå var han ut vid 14 ungefär… Runt kl 19 kissade han på köksgolvet… En annan dag ställde han sig rakt framför oss och kissade på en matta utan att ha visat minsta tecken på att han ville ut. Brukar annars ställa sig vid dörren. Han har aldrig kissat inne sen vi flyttade till hus för 3 år sen!

Tycker han dricker ganska mycket vatten men har annars god aptit.. Verkar ganska trött eftersom han oftast ligger på övervåningen och sover i sin egna soffa. Om han inte gör detta för att han vill komma undan barnskrik på nedervåningen vill säga..
Min första tanke då min nu 3-åriga dotter fick diabetes för ett år sen var att, ånej, nu har hunden också fått det!

Men han har inte magrat.. Än iaf. Han ligger snarare på den tjocka sidan då han ofta får matrester och som vår vardag ser ut sen dottern fick diabetes och vi dessutom har en son på ett år så har vi aldrig nån tid nästan för varken aktivering eller långa promenader. Vi bor dock i hus så att han kan släppas lös ut och springa hur mycket han känner för.

Kan han kissa inne kanske för att han är understimulerad? För lite uppmärksamhet? Tycker att det är för stressigt i familjen kanske med ungarna? Njurarna?

Misstänker att jag får besöka veterinären för prover, men just denna månad har jag egentligen inte råd! Tacksam för svar så jag vet hur brådskande det kan vara om jag kan vänta en månad eller 2.. Vad kostar en sådan undersökning på ett ungefär? Har försäkring..

Svar från veterinären

Hej!

Ja, det är nog så att du måste till veterinär för att få honom undersökt.

Ökat drickande kan ha olika bakgrund man får utesluta de som har med sjukdom först innan ni funderar på understimulering. Ökat drickande kan dock vara av stressrelaterad bakgrund men detta är inte lika vanligt och innan man utreder detta så bör man utesluta lite allvarligare sjukdomar först.

Några orsaker till ökat drickande och kissande är:
1. Urinvägsinfektion- detta kan ge ökat drickande och kissande. Ofta brukar hunden vilja gå på toaletten oftare.
2. Njursjukdom
3. Leversjukdom
4. Diabetes; som du nämnde kan ge ökat drickande och kissande. Du undrade hur du skulle kunna få en lite indikation på om det skulle kunna vara diabetes. Om du har urinstickor för att mäta socker i urinen kan man få en ledtråd. Man kan köpa dem receptfritt på apoteket och det kan tex vara av sorten Keto-Diabur Test 5000.

Byte av mat kan även påverka drickandet. Låg protein diet kan göra att hunden kissar och dricker mer. ett exempel på låg proteindiet är njurmat.

Din hund är yngre och då är det dock vanligare att de kan vara en tillfällig påverkan som ger det ökade drickandet som tex en urinvägsinfektion etc.
Ett veterinärbesök varierar i kostnad en undersökning kostar mellan 400-600 kr och sedan kanske man bör ta ett blodprov för att kolla njurar, lever, socker då tillkommer detta.

Viewing all 10 articles
Browse latest View live